Getoonde vliegticketprijzen zijn vanaf-prijzen, exclusief € 29,50 boekingskosten.
goedkope-vliegtickets-istanbul

Goedkope vliegtickets Istanbul

Vanaf

Vlieg voordelig naar Istanbul, Turkije

In Istanbul ontmoeten het westen en het oosten elkaar. Jaarlijks komen miljoenen bezoekers om iconische bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapı-paleis te bewonderen. Hoewel Istanbul niet de hoofdstad van Turkije is (dat is Ankara), is het met 15 miljoen inwoners wel de grootste en meest bekende stad van Turkije.

Istanbul heeft een uniek uitzicht op de rivier de Bosporus, waar toeristen en locals genieten van boottochten en de levendige sfeer van de stad. Istanbul heeft luxe winkelcentra, oude wijken, musea, restaurants en een levendig nachtleven in wijken zoals Beyoğlu en Kadıköy. Een wandeling door de historische wijk Sultanahmet voert je langs eeuwenoude gebouwen en de Grote Bazaar en de Egyptische Bazaar. De inwoners van Istanbul zijn warm, behulpzaam en trots op hun stad en cultuur. Dankzij het mediterrane klimaat zijn de zomers zonnig en warm, terwijl de winters mild en vaak aangenaam zijn, ideaal voor een bijzondere stedentrip!

Goedkoop naar Istanbul vliegen? Met Vliegtickets.nl vind je gegarandeerd de voordeligste vliegtickets naar Istanbul. Wij vergelijken alle vluchten en zetten ze overzichtelijk voor je naast elkaar, inclusief vliegtijden en eventuele tussenstops. Zo regel je goedkoop, snel en eenvoudig jouw perfecte vakantietrip naar Istanbul!

Tip: Met Vliegtickets.nl boek je ook gemakkelijk je hotel in Istanbul en maak je je vakantie in één keer compleet.

Vluchten vanaf Schiphol naar Istanbul

Airlines als Turkish Airlines, KLM, Pegasus Airlines en Corendon, bieden dagelijks meerdere rechtstreekse vluchten naar Istanbul. Ook buiten het hoogseizoen. Een vlucht vanaf Amsterdam Schiphol (AMS) naar Istanbul Airport (IST) of Sabiha Gökçen Airport (SAW) duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur. Vanaf zowel Istanbul Airport als Sabiha Gökçen Airport is het centrum van de stad gemakkelijk bereikbaar. Je kunt een taxi nemen, de Havaş-shuttlebussen of de metro en bussen pakken. Het centrum ligt ongeveer 40 kilometer van Istanbul Airport en 35 kilometer van Sabiha Gökçen, zodat je binnen een uur bij je accommodatie kunt zijn om je stedentrip in deze dynamische stad te beginnen!

Vanaf welke andere luchthavens vlieg je makkelijk naar Istanbul?

Behalve vanaf Amsterdam Schiphol kun je ook vanaf Rotterdam The Hague Airport (RTM) en Eindhoven Airport (EIN) naar Istanbul vliegen, meestal met een tussenstop. Dit kan soms voordeliger zijn, en je hoeft vaak minder vroeg van tevoren aanwezig te zijn (2 uur i.p.v. 3 uur). Daarnaast vertrekken er zowel directe als indirecte vluchten naar Istanbul vanaf luchthavens zoals Brussel (BRU) en Düsseldorf (DUS). Vliegen vanaf buitenlandse luchthavens kan een aantrekkelijke optie zijn, maar houd wel rekening met de extra reistijd en eventuele bijkomende kosten.

De beste vluchten naar Istanbul

Hoe kan het dat jullie zulke goedkope vluchten naar Turkije aanbieden?

Of je nu naar Bodrum, Antalya, Ankara of Istanbul vliegt, wij vinden het belangrijk dat jij de beste deal krijgt! Daarom hebben we zelf een intelligente scanner ontwikkeld, die continu alle prijzen van vliegtickets Turkije vergelijkt en update. Omdat we vliegensvlug vrijwel alle airlines scannen (meer dan 1000!), kunnen we altijd de beste vlucht naar Turkije vinden. Alle beschikbare vluchttijden, aantal overstappen en prijzen zetten we overzichtelijk voor je op een rij. Zo weet je bij ons dus zeker dat je ook écht de meest voordelige vlucht boekt. Niet alleen qua prijs, maar ook wat voorwaarden betreft. Omdat we al heel wat jaren doen, hebben we een goede relatie met de airlines opgebouwd, waardoor we onze klanten vaak mooie aanbiedingen en extra kortingen op vliegtickets naar Turkije kunnen geven.

In welk hotel in Istanbul kan ik het best slapen?

Voor een onvergetelijke trip naar Istanbul mag een fijn hotel natuurlijk niet ontbreken! Bij Vliegtickets.nl regel je niet alleen je vlucht, maar ook meteen je verblijf, alles lekker in één keer. Overnachten midden in het centrum van Istanbul? Een kamer met airco om koel te blijven in de Turkse zon? Of wil je de zekerheid van flexibele annulering? Met onze handige zoekfilters vind je precies wat je zoekt. Van knusse budgetopties tot luxe hotels waar het je aan niets ontbreekt. Bij Vliegtickets.nl hebben we een breed aanbod aan accommodaties in Istanbul, zodat je zorgeloos kunt genieten van je trip naar Istanbul!

Wat kun je allemaal doen in Istanbul?

Als je Istanbul bezoekt, bereid je dan voor op een reis door tijd en cultuur, want deze stad is al bijna 2700 jaar oud! Istanbul begon als Byzantium, groeide uit tot het centrum van het Oost-Romeinse en Byzantijnse Rijk en bloeide verder op als de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Vandaag is het een wereldstad waar het erfgoed van drie wereldrijken tot leven komt.

Met zijn milde winters en warme zomers is Istanbul een bestemming voor elk seizoen. Lente en herfst zijn ideaal voor stadswandelingen, terwijl de zomers geweldig zijn om te genieten van de levendige sfeer van de stad.

In het historische hart van Istanbul vind je iconische bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen. Begin in Sultanahmet, waar de 1500 jaar oude Hagia Sophia je verwelkomt met haar indrukwekkende koepel en eeuwenoude mozaïeken. Vlakbij staat de Blauwe Moskee, een prachtig Ottomaans meesterwerk. Wandel ook door het Topkapı-paleis, ooit het centrum van het Ottomaanse Rijk en nu een museum vol juwelen, kostuums en prachtige tuinen.

Maak tijd voor een boottocht op de Bosporus. Dit geeft je een uniek uitzicht op de stad en de bruggen die Europa en Azië verbinden. Het is een adembenemende manier om zowel het Europese als Aziatische deel van Istanbul te zien.

Ook voor winkelliefhebbers is Istanbul een paradijs. De Grote Bazaar, een van de oudste overdekte markten ter wereld, biedt een authentieke sfeer waar je kunt afdingen op sieraden, tapijten en kruiden. Vergeet ook niet de Egyptische Bazaar, vooral voor specerijen en lekkernijen. En als je zin hebt in moderne winkels, bezoek dan Istinye Park en Zorlu Center, waar je internationale merken en hippe restaurants vindt.

’s Avonds komt de stad tot leven in de wijken Taksim en Kadıköy, waar je diverse bars en nachtclubs vindt. Probeer een rooftopbar voor een prachtig uitzicht op de stad terwijl je geniet van muziek en een drankje!

Ook voor de cultuurliefhebber heeft Istanbul veel te bieden. Het Archeologisch Museum heeft een indrukwekkende collectie van artefacten uit de Byzantijnse en Ottomaanse tijd, en het Museum voor Turkse en Islamitische Kunst geeft je een kijkje in het rijke erfgoed van de regio. Moderne kunst bewonder je in het Istanbul Modern Museum, waar hedendaagse Turkse kunstenaars hun werk tentoonstellen.

De top 10 dingen om te doen in Istanbul

We helpen je alvast op weg met een lijst van de mooiste ervaringen en bezienswaardigheden in Istanbul:

#1 De Hagia Sophia
Dit iconische bouwwerk uit de 6e eeuw, ooit een kerk, daarna een moskee en nu een museum, is een absoluut hoogtepunt. Bewonder de indrukwekkende koepel, de mozaïeken en de mix van christelijke en islamitische kunst.

#2 Het Topkapı-paleis
Dit uitgestrekte paleis was ooit het centrum van het Ottomaanse Rijk. Wandel door de prachtige tuinen met een uniek uitzicht over de Bosporus, bezoek de schatkamer vol juwelen en ontdek de haremlokalen.

#3 De Blauwe Moskee
Met zijn zes minaretten en prachtige blauwe tegels is de Blauwe Moskee een van de mooiste moskeeën ter wereld. Dit meesterwerk van Ottomaanse architectuur is gratis toegankelijk en biedt een serene sfeer voor bezoekers.

#4 Boottocht over de Bosporus
Een boottocht over de Bosporus is een geweldige manier om de stad vanaf het water te zien. Je vaart langs paleizen, oude houten huizen en moderne bruggen, terwijl je geniet van het uitzicht over Europa en Azië.

#5 De Grote Bazaar
De Grote Bazaar is een van de oudste en grootste overdekte markten ter wereld, waar je eindeloos kunt rondslenteren en afdingen op handgemaakte sieraden, tapijten, kruiden en nog veel meer.

#6 De Galatatoren
Klim naar de top van deze 14e-eeuwse toren in de wijk Beyoğlu voor een panoramisch uitzicht over Istanbul. Bij zonsondergang is het uitzicht spectaculair en kun je de hele stad zien glinsteren in het gouden licht.

#7 Het Museum voor Turkse en Islamitische Kunst
Dit museum biedt een boeiend inzicht in de kunst en cultuur van het Ottomaanse en islamitische erfgoed. Van kaligrafieën tot tapijten en keramiek, je ontdekt hier prachtige kunstwerken uit heel de regio.

#8 Het nachtleven van Taksim en Kadıköy
Voor het beste van Istanbul’s nachtleven zijn de straten van Taksim en Kadıköy een must. Van gezellige bars tot hippe rooftop bars met uitzicht over de stad, hier geniet je van Turkse en internationale muziek, drankjes en een gezellige sfeer.

#9 De Egyptische Bazaar
Deze markt staat bekend om zijn geurige specerijen, thee, noten en snoepjes zoals Turkse delight. De kleurrijke kraampjes en vriendelijke verkopers maken dit tot een levendige en leuke plek om rond te neuzen.

#10 Het Istanbul Modern Museum
Voor moderne kunst moet je zeker een bezoek brengen aan dit museum, dat werken van hedendaagse Turkse kunstenaars en internationale exposities toont.

Istanbul praktisch

🛬 Luchthaven Istanbul Istanbul Airport (IST) – de grootste luchthaven van de stad, gelegen op ongeveer 40 kilometer van het centrum.

Sabiha Gökçen Airport (SAW) – aan de Aziatische kant van Istanbul, op ongeveer 35 kilometer van het stadscentrum.

🛫 Vertrekluchthavens in NL Schiphol (AMS), Rotterdam (RTM), Eindhoven (EIN)
🛧 Airlines Turkish Airlines, Pegasus Airlines, KLM, Transavia, SunExpress, Corendon Airlines
🌍 Afstand Amsterdam – Istanbul 2.200 km
🕑 Vluchttijd +- 3 uur en 15 minuten
🕑 Tijdverschil
+1 uur (winter), +2 uur (zomer)

Transfers van en naar het vliegveld van Istanbul

Wanneer je op Istanbul Airport (IST) of Sabiha Gökçen Airport (SAW) bent geland, je koffer hebt opgehaald en de douane bent gepasseerd, wil je natuurlijk zo snel en comfortabel mogelijk naar je accommodatie. Als je direct naar de voordeur van je hotel gebracht wil worden is een taxi of privétransfer of minibusje het handigst. Vanaf Istanbul Airport rijden ook Havaist-shuttlebussen naar verschillende wijken in de stad. Vanaf Sabiha Gökçen Airport kun je gebruikmaken van Havaş-shuttlebussen. Vanaf Istanbul Airport kun je ook de metro nemen (lijn M11). Vanaf Sabiha Gökçen kun je een bus nemen naar metro- of treinstations die je verder de stad in brengen. Wil je de omliggende regio’s zoals de Prinseneilanden of Bursa verkennen, is een auto huren op de luchthaven een goede keuze.

Vervoer in Istanbul

Openbaar vervoer

Istanbul beschikt over een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, inclusief trams, metro’s, bussen en veerboten die de hele stad bedienen. Voor de veerboten over de Bosporus kun je een Istanbulkart gebruiken, die toegang geeft tot alle openbaar vervoer en handig opnieuw op te laden is. De dolmuş (gedeelde minibusjes) zijn een voordelige manier om naar verschillende wijken te reizen.

Taxi’s en ridesharing

Taxi’s zijn overal beschikbaar in Istanbul en kun je vinden bij taxistandplaatsen, hotels en toeristische plekken. BiTaksi is een populaire taxi-app die betrouwbaar werkt in Istanbul en waarmee je met contant geld of een pinpas kunt betalen. Uber is ook beschikbaar in Istanbul en biedt een alternatief voor reguliere taxi’s, vooral handig tijdens drukke tijden.

 

Autoverhuur

Bekende verhuurbedrijven vind je op de luchthavens en in de stad. Zorg bij het huren van een auto voor een goede verzekering, want het verkeer kan hectisch zijn. Meestal is een WA-verzekering inbegrepen, maar het is verstandig om een extra dekking, zoals CDW of diefstalverzekering, af te sluiten. Maak bij het ophalen foto’s van de binnen- en buitenkant van de auto, ook van evenuele bestaande schades.

Fietsverhuur en elektrische steps

Langs de Bosporus en in wijken zoals Kadıköy zijn een aantal fietsvriendelijke routes. Elektrische steps, aangeboden door bedrijven zoals Martı en BinBin, zijn populair voor korte afstanden. Ze zijn via hun apps te huur en handig voor verplaatsingen binnen bepaalde zones, vooral in wijken met brede trottoirs en fietspaden.

Reizen in Turkije

Het openbaar vervoer in Turkije is goed geregeld, met een uitgebreid netwerk van bussen, trams en metro’s in de grote steden. De busverbindingen tussen steden zijn ook uitstekend en betaalbaar. De metro- en tramlijnen in steden zoals Istanbul, Ankaram, Antalya en Izmir zijn betrouwbaar en efficiënt.

Taxi’s zijn volop beschikbaar in de meeste grote steden en op luchthavens. Let er echter op dat je altijd een officiële taxi neemt en dat de taximeter wordt ingeschakeld. In veel steden kun je taxi’s ook boeken via apps zoals BiTaksi.

Als je meer vrijheid wilt, kun je een auto huren. De wegen in Turkije variëren van goed onderhouden snelwegen tot smalle, kronkelige wegen in historische dorpen en landelijke gebieden. Vooral in grote steden zoals Istanbul en Ankara kan het verkeer chaotisch en druk zijn.

Meer bestemmingen in het Midden-Oosten en West-Azië

Veelgestelde vragen over vliegen naar Istanbul

Voordat je je vliegtickets naar Istanbul boekt, heb je mogelijk nog enkele vragen. Wanneer kun je bijvoorbeeld het best gaan? En hoe vind je de goedkoopste vliegtickets naar Istanbul? Welke luchthavens zijn handig? Wij geven je graag antwoord op de meest voorkomende vragen.

FAQ

Wat is de beste periode om Istanbul te bezoeken?

De zomermaanden (juli en augustus) kunnen warm worden, met temperaturen die vaak rond de 30 graden liggen, wat ideaal is als je van warm weer en lange avonden houdt. De prijzen voor hotels en vluchten liggen in deze periode iets hoger, en in het hoogseizoen kan Istanbul behoorlijk druk zijn, vooral in de toeristische wijken Sultanahmet en Taksim. De lente (april tot juni) en de herfst (september tot oktober) zijn ideale periodes voor een citytrip met temperaturen meestal tussen de 15 en 25 graden. Ook in de winter is Istanbul een sfeervolle bestemming en liggen de temperaturen rond de 10 graden.

Wat kost een vliegticket naar Istanbul gemiddeld?

Istanbul is een populaire bestemming dus er zijn veel vluchten beschikbaar. Een retourvlucht van Amsterdam naar Istanbul kost gemiddeld tussen de €150 en €400, afhankelijk van het seizoen, de luchtvaartmaatschappij en het moment van boeken. In het laagseizoen, zoals januari of februari, zijn prijzen vaak lager rond de €150-€200, terwijl in het hoogseizoen (juli en augustus) de prijzen richting de €400 kunnen oplopen.

Wanneer boek ik de goedkoopste vliegtickets naar Istanbul?

Voor de beste deals naar Istanbul boek je je vliegtickets het beste 2 tot 3 maanden van tevoren. De prijzen voor vluchten naar Istanbul kunnen oplopen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt, vooral tijdens het hoogseizoen (lente en herfst) en rond feestdagen zoals het Suikerfeest en het Offerfeest.

Wat is de goedkoopste periode voor vliegtickets naar Istanbul?

Aangezien Istanbul een populaire vakantiebestemming is in de zomer, zijn de vliegtickets in de zomermaanden (juli en augustus) vaak duurder. De beste deals zijn meestal te vinden tijdens de wintermaanden, wanneer het minder druk is. Met name in januari en februari zijn de prijzen vaak lager. Ook november is vaak aantrekkelijker geprijsd. Doordeweekse vluchten, bijvoorbeeld op dinsdag en woensdag, zijn vaak iets voordeliger dan weekendvluchten.

Hoe vind ik goedkope vliegtickets naar Istanbul?

Bij Vliegtickets.nl natuurlijk! We vergelijken de prijzen van meer dan 1000 luchtvaartmaatschappijen. Voor goedkope vliegtickets naar Istanbul kun je het beste doordeweeks vliegen, vooral op dinsdag of woensdag, en buiten de schoolvakanties om. Tips om voordelige vluchten naar Istanbul te vinden:

  • Boek je vlucht 2 tot 3 maanden van tevoren
  • Vergelijk verschillende luchthavens in Nederland en Turkije
  • Kijk naar vluchten met tussenstops
  • Gebruik filters om de goedkoopste opties te vinden
  • Boek snel zodra je een goede deal hebt gevonden

Welke andere luchthavens heeft Turkije?

Turkije beschikt over meerdere internationale luchthavens die toegang bieden tot zowel internationale als binnenlandse vluchten. De belangrijkste luchthavens van Turkije zijn:

  • Istanbul Sabiha Gökçen Airport (SAW) – Istanbul
  • Antalya Airport (AYT) – Aan de Turkse Middellandse Zee
  • Ankara Esenboğa Airport (ESB) – De hoofdstad van Turkije
  • İzmir Adnan Menderes Airport (ADB) – Aan de westkust van Turkije

Hoeveel fooi moet je geven in Turkije?

Fooi geven is in Turkije niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd in de dienstverlenende sector. In restaurants is het gebruikelijk om een fooi van ongeveer 5% tot 10% te geven, afhankelijk van de service. Soms staat er al een ‘service charge’ op de rekening. Voor taxi’s is het gebruikelijk om het bedrag af te ronden of een kleine fooi te geven van 5% van het totaal.

Kun je betalen met pin en zijn er geldautomaten?

In Turkije kun je in de meeste grote steden, toeristische gebieden, winkels en restaurants met pinpassen en creditcards betalen. Pinautomaten (ATM’s) zijn veelvuldig beschikbaar, vooral in stedelijke gebieden. In kleinere dorpen of afgelegen gebieden is contant geld nog steeds gebruikelijk, dus het is handig om altijd wat contant geld bij je te hebben voor kleinere aankopen. Let erop dat sommige kleine winkels een minimumbedrag kunnen hanteren voor kaartbetalingen. Controleer bij je bank of je betaalpas in Turkije werkt, activeer je betaalpas voor gebruik buiten Europa, en houd rekening met eventuele transactiekosten voor buitenlandse betalingen.

Hoe kom ik aan goedkoop internet in Turkije?

Turkije maakt geen deel uit van de EU, dus je betaalt mogelijk extra kosten als je je Nederlandse mobiele abonnement gebruikt. Voor goedkopere datatarieven kun je een lokale prepaid SIM-kaart overwegen. Turkse providers zoals Turkcell, Vodafone Turkije en Türk Telekom bieden betaalbare prepaidkaarten aan, die verkrijgbaar zijn op luchthavens, in telecomwinkels en kiosken. Daarnaast bieden veel hotels, cafés en restaurants gratis WiFi aan, maar wees voorzichtig bij het gebruik van openbare netwerken. 

Is Istanbul veilig voor toeristen?

Over het algemeen wordt Istanbul ervaren als een veilige bestemming voor toeristen. Zoals in elke grote stad is het echter verstandig om waakzaam te blijven, vooral op drukke toeristische plekken zoals de Grote Bazaar, Sultanahmet en Taksim-plein, waar zakkenrollers actief zijn. Vermijd het zichtbaar dragen van waardevolle spullen en wees alert in het openbaar vervoer, vooral tijdens drukke uren. Het is aan te raden om ’s avonds in de beter verlichte en drukker bezochte delen van de stad te blijven. Na zonsondergang is het verstandig om districten zoals Dolapdere (bij Taksim), Eminönü, Sirkeci, Tophane, Unkapanı en delen van Karaköy te vermijden. Vooral in de toeristische wijken van Istanbul zijn bedelaars en vluchtelingen die vragen om geld of om hulp. Doorgaans levert dat geen veiligheidsrisico’s op.

Wat neem je mee als je naar Istanbul gaat?

Naast de standaard reisspullen zoals paspoort, toiletartikelen en comfortabele kleding, is het handig om rekening te houden met het warme klimaat in de zomermaanden. Luchtige kleding, zonnebrandcrème en een zonnebril zijn essentieel voor overdag. In de lente en herfst kunnen de avonden wat koeler zijn, dus een lichte jas of vest komt dan van pas. Als je van plan bent om historische locaties en buitengebieden te bezoeken, zijn comfortabele wandelschoenen aan te raden. Hoewel je op veel plaatsen met een bankkaart of creditcard kunt betalen, is contant geld handig voor kleine aankopen, zoals in lokale markten, taxi’s en straatkraampjes.

Heb ik een visum nodig voor Turkije?

Voor Nederlandse burgers is een visum voor korte toeristische verblijven van maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen niet meer nodig. Je kunt Turkije binnenkomen met een geldig paspoort of identiteitskaart. Voor langere verblijven of andere reisdoelen is het raadzaam de Turkse ambassade of het consulaat te raadplegen voor visuminformatie.

Heb ik vaccinaties nodig voor Turkije?

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een reis naar Turkije, maar het wordt aanbevolen om te zorgen dat je basisvaccinaties, zoals DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A, up-to-date zijn. Voor actuele adviezen kun je je huisarts of de GGD raadplegen. 

Kun je het kraanwater in Istanbul drinken?

In de meeste grote Turkse steden en toeristische gebieden zoals Istanbul is het kraanwater veilig om te drinken, maar veel mensen geven de voorkeur aan flessenwater vanwege de smaak. In afgelegen gebieden is het aan te raden om altijd flessenwater te drinken. Flessenwater is overal verkrijgbaar en relatief goedkoop. 

Hoe zijn de medische voorzieningen in Turkije?

Turkije heeft goede medische voorzieningen, vooral in grote steden en toeristische gebieden, waar zowel openbare als privéziekenhuizen te vinden zijn. Reizigers uit de EU kunnen echter geen gebruik maken van de Europese zorgpas (EHIC) in Turkije, omdat Turkije geen EU-lidstaat is. Het is daarom belangrijk om een reisverzekering af te sluiten die medische kosten dekt, inclusief eventuele repatriëring.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Turkije?

Het tijdsverschil tussen Nederland en Turkije is +1 uur in de winter en +2 uur in de zomer. Turkije volgt het hele jaar door de tijdzone Eastern European Time (EET), zonder zomertijd zoals in veel Europese landen

Hoe moet ik me kleden in Bodrum?

In de stad zelf kun je je casual kleden, maar bij het bezoeken van religieuze plaatsen, zoals moskeeën, is gepaste kleding vereist. Dit betekent bedekte schouders en knieën voor zowel mannen als vrouwen. Vrouwen kunnen worden gevraagd om een hoofddoek te dragen bij het betreden van een moskee. Als je buiten de toeristische gebieden komt, bijvoorbeeld naar kleinere dorpen of lokale markten, is het gebruikelijk om iets conservatiever gekleed op pad te gaan.

Welke lokale gebruiken en gewoonten heeft Turkije?

Gastvrijheid is een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur. Het is gebruikelijk om thee aangeboden te krijgen als je op bezoek bent in winkels of huizen. Schoenen moeten vaak worden uitgedaan bij het betreden van een huis. Verder zijn de gebedsoproepen vanuit moskeeën vijf keer per dag een bekend onderdeel van het dagelijkse leven in Turkije. Tijdens het eten is het belangrijk om respectvol te zijn, vooral als je te gast bent in een Turks huis.

Is Turkije een LHBTI-vriendelijk land?

Turkije is een gemengd land als het gaat om LHBTI-rechten. In grote steden zoals Istanbul is er een relatief open en actieve LHBTI-gemeenschap. Vooral in wijken zoals Beyoğlu en Kadıköy zijn LHBTI-plekken te vinden en is de sfeer over het algemeen tolerant. Houd er rekening mee dat openlijke uitingen van genegenheid tussen LHBTI-stellen niet overal worden geaccepteerd. Toch blijft Turkije een gemengd land als het gaat om LHBTI-rechten en openlijke uitingen van genegenheid tussen LHBTI-stellen kunnen in sommige delen van de stad terughoudende reacties oproepen. In de meer conservatieve wijken en bij religieuze locaties is discretie aan te raden om ongewenste aandacht te vermijden. Ook in meer conservatieve en landelijke gebieden kunnen LHBTI-ers terughoudendheid ervaren.

Wat is de lokale munteenheid in Turkije?

De lokale munteenheid in Turkije is de Turkse lira (TRY).

Welke stekkers heb ik nodig in Turkije?

In Turkije worden dezelfde stekkers gebruikt als in Nederland, namelijk type C en F. Je hebt dus geen speciale reisstekker nodig als je uit Nederland komt.

Tijdens welke nationale feestdagen zijn de winkels gesloten?

Turkije kent een aantal nationale feestdagen waarop winkels en andere voorzieningen (deels) gesloten kunnen zijn. Daarnaast zijn er islamitische feestdagen zoals Ramadan en het Offerfeest, waarbij de data elk jaar variëren volgens de maankalender. Tijdens deze periodes kunnen winkels en diensten aangepaste openingstijden hebben. Enkele belangrijke feestdagen zijn:

1 januari – Nieuwjaarsdag
23 april – Nationale Soevereiniteits- en Kinderdag
19 mei – Dag van de Herdenking van Atatürk, Jeugd en Sport
30 augustus – Overwinningsdag
29 oktober – Republiekdag

Hoeveel (hand)bagage mag ik meenemen?

De hoeveelheid toegestane handbagage verschilt per luchtvaartmaatschappij. In de meeste gevallen is één stuk handbagage van ongeveer 8 tot 10 kg inbegrepen. Controleer altijd de exacte voorwaarden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, omdat de afmetingen en het gewicht kunnen variëren.

Hoe werkt inchecken op Schiphol ook alweer?

Je kunt meestal 24 tot 48 uur voor je vlucht online inchecken via de website of app van de luchtvaartmaatschappij. Bij online inchecken hoef je geen papieren instapkaart (boardingpass) te hebben. Je kunt een digitale versie op je telefoon of tablet gebruiken. Na het inchecken kun je de instapkaart downloaden of via de app openen. Bij de veiligheidscontrole en bij de gate laat je gewoon je digitale instapkaart zien. Je kunt op Schiphol ook inchecken bij een zelfservice kiosk, waar je de boardingpass kunt printen. 

Als je bagage hebt die in het ruim moet, breng je die naar de bagage drop-off balie. Daar laat je je boardingpass en paspoort of ID-kaart zien. Heb je alleen handbagage, dan kun je direct door naar de douane.

Hier wordt je handbagage door een scanner gehaald. Alle vloeistoffen mogen niet meer dan 100 ml per flesje zijn. Elektronische apparaten zoals laptops en tablets moet je apart in een bak leggen. Je loopt daarna door een metaaldetector. Soms kan het zijn dat je extra wordt gecontroleerd als de detector iets oppikt. Dit is meestal met een handscanner.

Na de douane kun je naar de vertrekhal, waar je winkels en restaurants vindt, en van daaruit ga je naar je gate. Kijk op de informatieschermen, of op de Schiphol-app, om te zien waar je vertrekgate is. Het instappen begint meestal 30 tot 45 minuten voor vertrek, waarbij je nogmaals je paspoort of ID-kaart en je instapkaart laat zien.

Hoe ver van tevoren moet ik op de luchthaven aanwezig zijn?

Het wordt aangeraden om minimaal 2 uur voor binnenlandse vluchten en 3 uur voor internationale vluchten aanwezig te zijn, en tijdens drukke periodes zelfs een uur eerder. Eindhoven Airport (EIN) en Rotterdam The Hague Airport (RTM) zijn kleiner en minder druk dan Schiphol, maar tijdens piekmomenten (zoals in de zomer) wordt ook aangeraden om minimaal 2,5 tot 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn voor internationale vluchten.

Hoe werkt overstappen en een tussenstop?

Heb je geen rechtstreekse vlucht maar een tussenstop of overstap, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Een tussenstop, ook wel tussenlanding genoemd, is wanneer een vliegtuig onderweg naar de eindbestemming landt op een andere luchthaven en daarna weer doorvliegt. Dit gebeurt vaak om passagiers in- of uit te laten stappen. In de meeste gevallen hoef je dan niet het vliegtuig uit.

 

Bij een overstap moet je het vliegtuig wél verlaten en een aansluitende vlucht nemen naar je eindbestemming. Omdat dit een nieuwe vlucht is, meestal met een ander vluchtnummer (en soms een andere airline), moet je zelf overstappen naar het volgende vliegtuig, en opnieuw inchecken en een boardingpass regelen. In sommige gevallen krijg je bij je eerste check-in al beide boardingpassen, zodat je tijdens de overstap niet opnieuw hoeft in te checken. 

Als de overstap onderdeel is van dezelfde boeking of luchtvaartmaatschappij, wordt je ruimbagage automatisch doorgeladen naar de volgende vlucht. Zorg er wel voor dat je dit bij het inchecken controleert. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen moet je namelijk zelf je bagage ophalen en opnieuw inchecken bij de volgende vlucht.

Waar kan ik terecht met vragen over mijn boeking?

Als je een vraag hebt over je vlucht, vliegticket of hotel helpt onze Nederlandstalige klantenservice je graag! De klantenservice is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Je kunt ook een bericht sturen via dit contactformulier.

Kleine sneak preview van Istanbul...