Getoonde vliegticketprijzen zijn vanaf-prijzen, exclusief € 29,50 boekingskosten.
Catania - skyline

Goedkope vliegtickets Catania, Sicilië

Vanaf

Goedkoop vliegen naar Sicilië, Italië

Sicilië is het grootste eiland van Italië en de Middellandse Zee. Met steden als Palermo, Catania en Syracuse heeft Sicilië een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Grieken, Romeinen en Arabieren.

Sicilië is een eiland vol verrassingen waar iedere hoek je iets nieuws laat ontdekken. De stad Catania ligt aan de voet van de Etna, Europa’s hoogste actieve vulkaan. Het historische centrum van Catania, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, is een heerlijke plek om te slenteren met prachtige barokke gebouwen. In Syracuse ontdek je de oude Griekse en Romeinse invloeden in de archeologische zone Neapolis, waar je het Griekse theater en het Romeinse amfitheater kunt verkennen. Palermo, de hoofdstad, is een levendige stad vol contrasten. Het eiland heeft ook prachtige stranden met kristalhelder water. Brede zandstranden vind je bij San Vito Lo Capo en Mondello, kleinere, rustige baaien in de buurt van Taormina of het eilandje Favignana.

Een vlucht boeken naar Sicilië? Op deze pagina vind je de beste deals voor goedkope vliegtickets naar Sicilië, inclusief informatie over het weer, de beste reistijd en handige tips om jouw reis compleet te maken. Heb je je ticket naar Sicilië geboekt? Kijk dan meteen naar een hotel en maak er een onvergetelijke reis van!

Vluchten vanaf Schiphol naar Sicilië

Met een directe vlucht van Amsterdam Schiphol naar Catania Fontanarossa Airport of Palermo Falcone-Borsellino Airport ben je in ongeveer 2,5 tot 3 uur op je bestemming. Vanaf Amsterdam Schiphol (AMS) vertrekken meerdere rechtstreekse vluchten naar zowel Catania (CTA) als Palermo (PMO), vooral tijdens het hoogseizoen. Je vliegt met luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Transavia en easyJet. Beide luchthavens zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, taxi’s of shuttlebussen, waarmee je snel en gemakkelijk in het hart van de stad kunt zijn. Een alternatieve luchthaven voor Sicilië is Trapani Birgi Airport (TPS). Je hebt dan wel een tussenstop. Deze luchthaven is vooral interessant als je het westelijke deel van het eiland wilt verkennen.

Andere luchthavens naar Sicilië

Rotterdam The Hague Airport (RTM) biedt soms seizoensgebonden vluchten, meestal met tussenstop. Hoewel Transavia ook regelmatig buiten het seizoen rechtstreekse vluchten aanbiedt. Naast Schiphol (AMS) en Rotterdam The Hague Airport kun je vanuit Nederland ook vanaf Eindhoven Airport (EIN) naar Sicilië vliegen, vaak met low-cost maatschappijen zoals Ryanair of Transavia en meestal met een tussenstop. Vanuit Brussel (BRU) en Düsseldorf (DUS) zijn er directe vluchten met maatschappijen zoals Brussels Airlines, Eurowings en Ryanair. Als je op zoek bent naar goedkopere tickets, kan vliegen vanaf buitenlandse luchthavens een slimme keuze zijn, houdt wel rekening met de extra reistijd en kosten om daar te komen.

Dit zijn de goedkoopste vluchten naar Sicilië

Wat kun je allemaal in Sicilië doen?

Sicilië biedt een schat aan oude en middeleeuwse geschiedenis. Het eiland heeft eeuwenlang verschillende beschavingen aangetrokken, van de Grieken en Romeinen tot de Arabieren en Normandiërs, en is beroemd om zijn indrukwekkende archeologische vindplaatsen en Romeinse ruïnes.

Een daarvan is de Vallei van de Tempels in Agrigento, waar je enkele van de best bewaarde oude Griekse tempels ter wereld kunt bewonderen. Deze archeologische vindplaats staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en biedt een fascinerend inzicht in het oude Griekenland op Sicilië.

In Palermo, de hoofdstad van het eiland, vind je prachtige Arabisch-Normandische architectuur. Het Palazzo dei Normanni, met zijn schitterende Cappella Palatina, is een absoluut hoogtepunt van deze stijl. De nabijgelegen kathedraal van Palermo is ook een indrukwekkend voorbeeld van de mengeling van invloeden die Sicilië uniek maakt.

In Syracuse vind je de archeologische site van Neapolis, met het beroemde Griekse theater en het Romeinse amfitheater. Het eiland Ortigia, het historische hart van Syracuse, is een doolhof van smalle straatjes, barokke gebouwen en charmante pleinen. Hier bevindt zich ook de Duomo, een kathedraal die is gebouwd op de fundamenten van een oude Griekse tempel.

De Etna is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Hier kun je wandeltochten maken langs de kraters en kunt genieten van een adembenemend uitzicht over het omliggende landschap.

En dan zijn er nog de prachtige kustplaatsen van Sicilië zoals Taormina, of het pittoreske vissersdorpje Cefalù.

Kortom: Zoek je een bestemming vol historie, avontuur en ontspanning? Dan is Sicilië zeker een bezoek waard!

Wist je dat…

  • Het Griekse theater in Taormina een van de best bewaarde theaters uit de oudheid is en nog steeds wordt gebruikt voor evenementen?
  • De Vallei van de Tempels in Agrigento een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Italië is?
  • Sicilië bekend staat om zijn unieke mix van Italiaanse en Arabische culinaire invloeden, dankzij zijn rijke geschiedenis?

Top 10 dingen om te doen op Sicilië

Om je op weg te helpen bij het plannen van je reis naar dit prachtige eiland, hebben we een top 10 samengesteld met de populairste activiteiten op Sicilië.

#1 Beklim de Etna
De Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, is een must voor natuurliefhebbers. Maak een wandeltocht of een begeleide tour naar de kraters en geniet van het adembenemende uitzicht over Sicilië.

#2 Bezoek de Vallei van de Tempels
Deze indrukwekkende archeologische vindplaats in Agrigento is een van de best bewaarde voorbeelden van de oude Griekse beschaving. Bewonder de eeuwenoude tempels die dateren uit de 5e eeuw voor Christus.

#3 Verken het historische centrum van Palermo
Palermo biedt een mix van Arabisch-Normandische architectuur, kleurrijke markten en prachtige kerken zoals de Cappella Palatina en de Kathedraal van Palermo. De stad weerspiegelt de rijke geschiedenis van het eiland.

#4 Duik in de oudheid bij de Villa Romana del Casale
Deze Romeinse villa in Piazza Armerina is beroemd om zijn schitterende mozaïeken, die een kijkje bieden in het leven van de Romeinse elite.

#5 Ontdek het charmante Taormina
Met zijn Grieks-Romeinse theater en prachtige uitzicht op de zee en de Etna, is Taormina een van de meest pittoreske plekken van Sicilië. Het theater wordt nog steeds gebruikt voor concerten en evenementen.

#6 Bezoek Syracuse en het eiland Ortigia
Syracuse was ooit een machtige Griekse stad. Verken de archeologische site van Neapolis, met het Griekse theater en het Romeinse amfitheater. Ortigia, het oude centrum, is een charmante plek met smalle straatjes en historische gebouwen.

#7 Maak een boottocht naar de Eolische Eilanden
Deze vulkanische eilandengroep ten noorden van Sicilië is een paradijs voor natuurliefhebbers. Vulkaaneilanden zoals Stromboli en Vulcano zijn perfect voor avontuurlijke uitstapjes.

#8 Verken de tempels van Segesta en Selinunte
De indrukwekkende tempels van Segesta en Selinunte geven je een glimp van het oude Griekenland op Sicilië. De ruïnes liggen te midden van adembenemende landschappen.

#9 Ontdek de maffia-geschiedenis
Sicilië heeft een complexe geschiedenis met de maffia. Bezoek het Museo della Mafia in Salemi of volg een anti-maffia tour in steden zoals Palermo en Corleone, waar je meer leert over de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

#10 Proef de Siciliaanse keuken
Sicilië staat bekend om zijn unieke keuken. Geniet van lokale specialiteiten zoals arancini, caponata, pasta alla Norma, en cannoli. Bezoek een lokale trattoria en laat je smaakpapillen verrassen door de unieke mix van smaken en invloeden die Sicilië biedt.

Sicilië en de Cosa Nostra

Sicilië is ook beroemd, of beter gezegd berucht, vanwege de aanwezigheid van de Maffia, de Cosa Nostra. Deze criminele organisatie heeft het eiland sinds de late 19e eeuw in zijn greep gehouden en heeft een diepe impact gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Sicilië. Hoewel de invloed van de maffia de laatste decennia is afgenomen dankzij sterke overheidsmaatregelen, blijft de geschiedenis van deze criminele groep een donker hoofdstuk in de cultuur van het eiland. Sicilië is een groot en divers eiland met miljoenen inwoners, waarvan het overgrote deel niets te maken heeft met de Maffia. Sterker nog, er zijn op het eiland veel anti-maffia bewegingen en initiatieven ontstaan.

Een korte geschiedenis van Sicilië

Sicilië heeft een rijke en complexe geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren voor Christus. De eerste bewoners van het eiland waren Sicani, Siculi en Elymiërs, maar al snel kwamen ook de Feniciërs en Grieken aan. Sicilië werd een belangrijke Griekse kolonie, met indrukwekkende steden zoals Syracuse en Agrigento, bekend om hun tempels en theaters.

In de 3e eeuw voor Christus werd Sicilië een Romeinse provincie, wat de welvaart van het eiland verder bevorderde. Na de val van het Romeinse Rijk volgden Byzantijnen, Arabieren en Normandiërs elkaar op als heersers, wat zorgde voor een unieke mix van culturen en invloeden op het eiland. De Arabieren introduceerden nieuwe landbouwtechnieken en architectuur, terwijl de Normandiërs indrukwekkende kerken en kastelen bouwden.

In de middeleeuwen maakte Sicilië deel uit van verschillende koninkrijken, waaronder het Koninkrijk Sicilië en later het Koninkrijk van de Beide Siciliën. Uiteindelijk werd het eiland in 1860 bij het nieuwe Koninkrijk Italië gevoegd tijdens de Italiaanse eenwording.

De huidige Siciliaanse economie is sterk afhankelijk van toerisme. Maar ook de landbouw speelt een belangrijke rol, met producten zoals olijfolie, citrusvruchten, druiven en amandelen, die over de hele wereld worden geëxporteerd. Sicilië staat ook bekend om zijn rijke wijntraditie, met enkele van de meest gerenommeerde wijnen van Italië. Waarvan de Nero d’Avola misschien wel de beroemdste is. De wijnbouw op Sicilië profiteert van het warme klimaat en de vulkanische bodems rond de Etna.

Sicilië praktisch

🛬 Luchthavens Sicilië Catania Fontanarossa Airport (CTA) – Catania

Palermo Falcone-Borsellino Airport (PMO) – Palermo

Trapani Birgi Airport (TPS) – Trapani

Comiso Airport (CIY) – Comiso

🛫 Vertrekluchthavens in NL Schiphol (AMS), Rotterdam (RTM), Eindhoven (EIN)
🛧 Airlines ITA Airways, KLM, Transavia, Ryanair, EasyJet
🌍 Afstand Amsterdam – Sicilië 2.000 km
🕑 Vluchttijd +- 2 uur en 30 minuten
🕑 Tijdverschil
Er is geen tijdverschil

Welke vliegvelden zijn er in Sicilië?

Sicilië heeft meerdere internationale luchthavens, waaronder de luchthaven van Catania-Fontanarossa (CTA), de grootste op het eiland, op ongeveer 7 kilometer ten zuiden van het centrum van Catania. Daarnaast zijn er luchthavens in Palermo (Falcone-Borsellino Airport, PMO) en Trapani (Vincenzo Florio Airport, TPS). Deze luchthavens bieden verbindingen met tal van Europese steden en worden bediend door zowel reguliere als budgetmaatschappijen. Vanuit de luchthavens kun je de belangrijkste steden op Sicilië gemakkelijk bereiken met bussen, taxi’s of een huurauto.

Vervoer in Sicilië

Openbaar vervoer
Sicilië heeft een goed netwerk van bussen en treinen die de grote steden en dorpen met elkaar verbinden. Busdiensten, zoals die van Interbus en AST, bieden regelmatige routes tussen toeristische bestemmingen zoals Taormina, Palermo, Catania en Siracusa. Treinen, beheerd door Trenitalia, zijn een andere optie om het eiland te verkennen. Tickets kunnen worden gekocht bij treinstations, kiosken of online.

Fietsen en elektrische steps
Er worden fietsvakanties op Sicilië georganiseerd, zowel voor recreatieve fietsers als voor wielrenners. Desondanks is fietsen minder populair op het eiland vanwege het heuvelachtige landschap en het gebrek aan fietspaden. In steden zoals Palermo en Catania zijn wel enkele fietspaden beschikbaar. Fietsverhuur is mogelijk in toeristische gebieden. Elektrische steps worden ook steeds populairder in de grotere steden en kunnen eenvoudig worden gehuurd via apps zoals Lime of Bird, wat handig is om korte afstanden snel te overbruggen.

Taxi’s
In de grotere steden van Sicilië, zoals Palermo, Catania en Taormina, kun je gebruikmaken van traditionele taxi’s. Deze zijn beschikbaar bij taxistandplaatsen in het stadscentrum, bij treinstations en luchthavens. Taxi’s kunnen ook telefonisch of via apps zoals FreeNow worden besteld.

Autoverhuur
Sicilië staat bekend om zijn pittoreske landschappen, en met een huurauto heb je de vrijheid om afgelegen dorpen, stranden en bezienswaardigheden te ontdekken. Houd er rekening mee dat sommige historische stadscentra, zoals in Palermo en Catania, verkeersbeperkingszones (ZTL) hebben waar je alleen met een vergunning mag rijden. Parkeer je auto buiten deze zones of in de aangewezen parkeergarages.

Van en naar de luchthavens van Sicilië

De luchthavens van Sicilië zijn goed verbonden met het openbaar vervoer. Vanaf de luchthaven van Catania rijden er regelmatig AMT Alibus-bussen naar het stadscentrum en het treinstation van Catania, met een reistijd van ongeveer 20 minuten. Vanaf Palermo Falcone-Borsellino Airport kun je de Prestia e Comandè-bus nemen naar het centrum van Palermo, met een reistijd van ongeveer 45 minuten. Taxi’s zijn beschikbaar bij de aankomsthallen van de luchthavens, er zijn ook meerdere autoverhuurbedrijven.

Meer bestemmingen in Italië

Veelgestelde vragen over vliegen naar Sicilië

Voordat je je vliegtickets naar Italië boekt, heb je mogelijk nog enkele vragen. Wanneer kun je bijvoorbeeld het beste gaan? En hoe vind je de goedkoopste vliegtickets? Welke luchthavens zijn handig? Wij geven je graag antwoord op de meest voorkomende vragen:

FAQ

Wat is de beste periode om naar Sicilië te vliegen?

Sicilië heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters. De beste tijd om Sicilië te bezoeken is in de lente (april tot juni) en de herfst (september tot oktober), wanneer de temperaturen aangenaam zijn, meestal tussen 20-25°C, en het landschap groen en in bloei staat. Deze periodes zijn ook rustiger qua toerisme, waardoor je optimaal kunt genieten van de bezienswaardigheden. De zomermaanden, vooral juli en augustus, kunnen erg warm zijn, met temperaturen die vaak oplopen tot 35°C. De winter is mild, met temperaturen tussen 10-15°C, maar kan ook regenachtig zijn.

Hoe vind ik de goedkoopste vliegtickets naar Sicilië?

Via Vliegtickets.nl natuurlijk! We vergelijken vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen om voor jou de beste prijs te vinden om naar Sicilië te vliegen. Hier zijn enkele tips om zo goedkoop mogelijke tickets te vinden:

  • Overweeg vluchten met een tussenstop; deze zijn vaak voordeliger.
  • Kijk naar vluchten naar verschillende luchthavens, zoals Catania, Palermo of Trapani.
  • Boek je vlucht 2 tot 3 maanden van tevoren om de beste prijzen te krijgen.
  • Flexibele reisdata helpen vaak om lagere prijzen te vinden.
  • Vluchten op doordeweekse dagen zijn meestal goedkoper dan in het weekend.

Wat kost een vliegticket naar Sicilië?

Een retourticket van Amsterdam naar Sicilië (Catania of Palermo) kost gemiddeld tussen de €80 en €250, afhankelijk van het seizoen. In het laagseizoen zijn de tickets doorgaans goedkoper, terwijl ze in het hoogseizoen, rond de zomermaanden en feestdagen, duurder kunnen zijn.

Hoe lang is het vliegen naar Sicilië?

Een directe vlucht van Amsterdam Schiphol (AMS) naar Catania Fontanarossa Airport (CTA) of Palermo Falcone-Borsellino Airport (PMO) duurt ongeveer 2 uur en 45 minuten. Vanaf de luchthavens kun je eenvoudig de belangrijkste steden van Sicilië bereiken met het openbaar vervoer, taxi’s of een huurauto.

Hoe kom ik aan goedkoop internet in Italië?

Als je uit Nederland komt, kun je je reguliere mobiele abonnement gewoon in Italië gebruiken zonder extra kosten, dankzij de EU-roam-like-at-home-regelgeving. Dit betekent dat je in Italië dezelfde bel-, sms- en datatarieven kunt gebruiken als thuis in Nederland, zolang je maar binnen de limiet van je abonnement blijft.

Als je echter veel data gebruikt, kan het voordelig zijn om een lokale prepaid SIM-kaart te overwegen voor extra databundels. Providers zoals TIM, Vodafone en WindTre bieden voordelige prepaidkaarten aan, die verkrijgbaar zijn op luchthavens, in winkels en kiosken. Veel openbare plekken zoals cafés en restaurants bieden gratis WiFi aan, maar wees voorzichtig bij het gebruik van openbare netwerken en overweeg het gebruik van een VPN.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Italië?

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Italië, omdat beide landen zich in dezelfde tijdzone (CET/CEST) bevinden.

Jaarlijks terugkerende evenementen in Sicilië

Sicilië heeft het hele jaar door verschillende culturele en religieuze evenementen die de rijke tradities van het eiland weerspiegelen. Enkele hoogtepunten zijn:

  • Februari – Festa di Sant’Agata (Catania)
  • April – Settimana Santa (Paasweekvieringen in diverse steden)
  • Mei – Infiorata di Noto (bloemenfestival in Noto)
  • Juni – Taormina Film Festival
  • Augustus – Festa del Santissimo Salvatore (Palermo)

Hoeveel fooi moet je geven in Italië?

Fooi geven is in Italië niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd in de dienstverlenende sector. In restaurants is het gebruikelijk om een kleine fooi van ongeveer 10% te geven, tenzij er al een ‘coperto’ op de rekening staat. Voor taxi’s kun je het bedrag afronden of een paar euro extra geven.

Kun je betalen met pin en zijn er geldautomaten?

In Italië kun je vrijwel overal betalen met pinpassen en creditcards, vooral in steden, toeristische gebieden en bij grotere winkels en restaurants. Pinautomaten, bekend als ‘bancomat’, zijn overal te vinden, vooral in steden en dorpen. Het is wel altijd handig om wat contant geld bij je te hebben voor kleinere aankopen, zoals in lokale markten, kleinere winkels of in afgelegen gebieden, waar pinbetalingen minder gebruikelijk kunnen zijn. Let erop dat sommige kleine cafés of winkels een minimumbedrag kunnen hanteren voor kaartbetalingen. Controleer bij je bank of je betaalpas in Italië werkt en houd rekening met eventuele transactiekosten voor buitenlandse betalingen.

Sicilië een veilige bestemming?

Sicilië is over het algemeen een veilige bestemming voor toeristen. Net zoals in andere toeristische gebieden is het echter verstandig om alert te blijven op zakkenrollers, vooral op drukke plekken zoals markten en toeristische trekpleisters. Ook in de grotere steden, zoals Palermo en Catania, is het meestal veilig om je door de stad te bewegen, zelfs ’s avonds. Hoewel de meeste delen van Palermo veilig zijn, zijn er enkele wijken waar je beter kunt vermijden om ’s avonds alleen rond te lopen, vooral buiten het toeristische centrum.

Is Sicilië een drukke bestemming?

Sicilië is een populaire bestemming, vooral tijdens de zomermaanden, wanneer veel toeristen de stranden en historische bezienswaardigheden bezoeken. Buiten het hoogseizoen, in de lente en de herfst, is het doorgaans een stuk rustiger, en kun je volop genieten van alles wat het eiland te bieden heeft, zonder de grote toeristische drukte.

Moet ik me vaccineren voor Sicilië?

Voor een reis naar Sicilië zijn geen verplichte vaccinaties voor reizigers uit Nederland of België.

Heb ik een visum nodig voor Sicilië?

Reizigers uit EU-lidstaten, waaronder Nederland en België, hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Sicilië, aangezien het deel uitmaakt van Italië en de Europese Unie. Binnen de Schengenzone kun je zonder visum reizen voor zowel kortdurende toeristische als zakelijke verblijven van maximaal 90 dagen. Vergeet niet de geldigheidsdatum van je paspoort of identiteitskaart  te controleren.

Kun je het kraanwater op Sicilië drinken?

Ja, het kraanwater in Italië is veilig om te drinken. In veel steden, zoals Rome en Palermo, vind je ook drinkfonteinen waar je je waterfles kunt vullen. Flessenwater is ook overal verkrijgbaar, maar het is milieuvriendelijker om een herbruikbare fles mee te nemen. 

Hoe is de gezondheidszorg in Sicilië?

Het Italiaanse gezondheidszorgsysteem is over het algemeen van goede kwaliteit . De ziekenhuizen en klinieken in de grotere steden zoals Palermo en Catania zijn goed uitgerust. Reizigers uit EU-landen kunnen gebruikmaken van noodzakelijke medische zorg tijdens hun verblijf in Sicilië met hun Europese zorgpas (EHIC). Zorg ervoor dat je ook een reisverzekering hebt die medische kosten en mogelijke repatriëring dekt, aangezien sommige behandelingen niet volledig door de EHIC worden vergoed.

Hoeveel bagage mag ik meenemen op mijn vlucht?

De hoeveelheid bagage die je mag meenemen hangt af van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Over het algemeen mag je – naast een persoonlijk item- één stuk handbagage meenemen met een gewicht van tussen de 7 en 12 kg. Voor ruimbagage varieert het toegestane gewicht meestal tussen de 20 en 23 kg per koffer en moet je vaak bijbetalen. Het is belangrijk om de specifieke bagageregels van jouw luchtvaartmaatschappij te controleren, aangezien low-cost maatschappijen vaak extra kosten in rekening brengen voor ruimbagage en strikte regels hanteren voor de afmetingen en het gewicht van handbagage.

Hoe werkt inchecken op Schiphol ook alweer?

Je kunt meestal 24 tot 48 uur voor je vlucht online inchecken via de website of app van de luchtvaartmaatschappij. Bij online inchecken hoef je geen papieren instapkaart (boardingpass) te hebben. Je kunt een digitale versie op je telefoon of tablet gebruiken. Na het inchecken kun je de instapkaart downloaden of via de app openen. Bij de veiligheidscontrole en bij de gate laat je gewoon je digitale instapkaart zien.

 

Je kunt op Schiphol ook inchecken bij een zelfservice kiosk, waar je de boardingpass kunt printen. Als je bagage hebt die in het ruim moet, breng je die naar de bagage drop-off balie. Daar laat je je boardingpass en paspoort of ID-kaart zien. Heb je alleen handbagage, dan kun je direct door naar de douane.

Hier wordt je handbagage door een scanner gehaald. Alle vloeistoffen mogen niet meer dan 100 ml per flesje zijn. Elektronische apparaten zoals laptops en tablets moet je apart in een bak leggen. Je loopt daarna door een metaaldetector. Soms kan het zijn dat je extra wordt gecontroleerd als de detector iets oppikt. Dit is meestal met een handscanner.

Na de douane kun je naar de vertrekhal, waar je winkels en restaurants vindt, en van daaruit ga je naar je gate. Kijk op de informatieschermen, of op de Schiphol-app, om te zien waar je vertrekgate is. Het instappen begint meestal 30 tot 45 minuten voor vertrek. Hier laat je nogmaals je paspoort of ID-kaart en je instapkaart zien tijdens het instappen.

Hoe ver van tevoren moet ik op de luchthaven aanwezig zijn?

Het wordt aangeraden om minimaal 2 uur voor binnenlandse vluchten en 3 uur voor internationale vluchten op Schiphol aanwezig te zijn, en tijdens drukke periodes zelfs een uur eerder. 

Hoe werkt overstappen en een tussenstop?

Heb je geen rechtstreekse vlucht maar een tussenstop of overstap, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Een tussenstop, ook wel een tussenlanding genoemd, is wanneer een vliegtuig onderweg naar de eindbestemming landt op een andere luchthaven. Dit gebeurt vaak om passagiers in- of uit te laten stappen. In de meeste gevallen hoef je dan niet het vliegtuig uit.

Bij een overstap moet je het vliegtuig wél verlaten en een nieuwe vlucht nemen naar je eindbestemming. Omdat dit een nieuwe vlucht is, meestal met een ander vluchtnummer en soms een andere airline, moet je zelf overstappen naar het volgende vliegtuig, en opnieuw inchecken en een boardingpass regelen. In sommige gevallen krijg je bij je eerste check-in al beide boardingpassen, zodat je niet opnieuw hoeft in te checken. 

Als de overstap onderdeel is van dezelfde boeking of luchtvaartmaatschappij, wordt je ruimbagage automatisch doorgeladen naar de volgende vlucht. Zorg er wel voor dat je dit bij het inchecken controleert. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen moet je namelijk zelf je bagage ophalen en opnieuw inchecken bij de volgende vlucht.

Waar kan ik terecht met vragen over mijn boeking?

Als je een vraag hebt over je vlucht, vliegticket of hotel, helpt onze Nederlandstalige klantenservice je graag! De klantenservice is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Je kunt ook een bericht sturen via dit contactformulier. Vertrek je binnen 48 uur? Neem dan rechtstreeks contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.